O káve
Káva je druhá najpredávanejšia komodita na svete a zároveň po vode jej patrí druhé miesto v spotrebe ako nápoja.
Káva môže mať tisíce podôb: horká ,sladká ,kyslá ,čierna ,biela ,malá, veľká...
Každý ju má rád na iný spôsob. Je to vlastne zrnko kávovníkovej čerešne, no nie všetci si uvedomujeme, akou dlhou cestou si musí prejsť, kým sa znej stane to hnedé zrnko, ktoré tak všetci obľubujeme. Poznáme približne 90 druhov káv. Najznámejšie z nich sú Arabika a Robusta. Tie tvoria 99% svetovej produkcie. Pestuje sa približne v 60tich krajinách sveta v nadmorských výškach od 200 do 2000 m. n. m v tropických podmienkach pod neustálym drobnohľadom farmárov. Ich tvrdou a vytrvalou prácou, ktorou je výsledkom zelené zrnko najvyššej kvality a následne ďalej putuje do rôznych pražiarní sveta, kde pražiar vytvára svoje majstrovské dielo rozmanitých chutí a vôní. Posledným aspektom je barista (čo sme, častokrát aj my sami) má za úlohu správnym spôsobom pripraviť kávový nápoj podľa našich predstáv.